Is mijn democratie jouw democratie?
Changing Democracies
Democratie is nooit af. Het project Changing Democracies vertelt verhalen uit heel Europa over de overgang naar democratie en onderzoekt wat we kunnen leren van die veranderingen.
Als het niet goed gaat, verwachten mensen dat alle verandering een verbetering is. Maar de geschiedenis leert ons dat dit niet altijd zo is. We dansen op een dun koord: belangrijke waarden kunnen zomaar wegvallen als we niet opletten.
Het project vertelt de persoonlijke verhalen van Europeanen die de overgang van een dictatuur naar een democratische samenleving meemaakten, en nieuwkomers die vluchtten naar Europa uit een land waar zij onderdrukt werden. Ze troffen een Europese democratie waar alle burgers in theorie voor de wet gelijk zijn - maar de praktijk bleek weerbarstiger. Weer anderen groeiden op in democratisch Europa, maar zien nog altijd veel mogelijkheden die democratie te verbeteren.
De verhalen worden gepresenteerd in de reizende pop-up installatie. In tien verschillende Europese landen organiseren partnerorganisaties lokale activiteiten waarin de persoonlijke verhalen gebruikt worden als uitgangspunt en inspiratiebrond. Tijdens workshops worden deelnemers uitgenodigd zelf te bedenken hoe de democratie kan worden verbeterd.
De Nederlandse activiteiten
In oktober 2024 (tijdens de Maand van de Geschiedenis) organiseren we in Rozet in Arnhem een evenement waarin we de films presenteren, sprekers uitnodigen en vooral bezoekers zelf mee laten doen.
Samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmgen
In samenwerking met de Hogeschool Arnem Nijmegen (HAN) werken we aan een ontwikkelproject waarin we samen met docenten, docenten-in-opleiding en leerlingen op zoek gaan naar een creatieve vorm om deze verhalen in de klas te gebruiken.
Deelnemende partners: Evens Foundation (Belgium) EuroClio (Netherlands), Autres Directions (Netherlands); Association of History Educators Greece (Greece); Borderland Foundation (Poland); Escola de Cultura de Pau (Spain); Flemish Peace Institute (Belgium); In Media Res (Netherlands); Institute of Research in Art, Design and Society, University of Porto (Portugal); Museum of Slavonia (Croatia); Mediawise Society (Romania); Open Lithuania Foundation (Lithuania).