Italië en Nederland
Boiling Frog Game on tour
Op de Biennale Democrazia in Turijn werd de Boiling Frog Game enthousiast gespeeld door Italiaanse middelbareschoolleerlingen. Nu reist het spel verder naar verschillende bibliotheken in Oost-Nederland tijdens de Gelderse Vrijheidsdagen.
Ontvang uitnodigingen en kijk- en luistertips
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Als je op de hoogte wil blijven van onze projecten en uitnodigingen wil ontvangen voor lanceringen, exposities, nieuwe podcasts en films: meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.
Belangrijkste prijs voor journalistiek
Buiten de Muren genomineerd voor de Tegel!
De podcast Buiten de Muren is genomineerd voor de Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek. De uitreiking is op 23 mei.
Podcast
Lancering van Lopendebandwerk deel 2
De vierdelige podcast Lopendebandwerk is een muzikale ode aan mensen die onzichtbaar, maar onmisbaar zijn. Tegen lage lonen doen zij een (moderne) vorm van lopendebandwerk en houden zo onze consumptie- en gemakseconomie draaiende. Het tweede deel van de podcastserie voor VPRO en NPO Radio 1 is nu te beluisteren!
Podcast in de prijzen
Buiten de Muren wint prijs Meesterverteller 2021
Foto: Harry Cock
Met de podcast Buiten de Muren heeft Marjolein Knol de titel Meesterverteller 2021 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste verhalende journalistiek uit België en Nederland door Stichting Verhalende Journalistiek.
Pop-up museum tentoongesteld in Warschau
How to Survive a Democracy in Polen
Twee maanden lang wordt het pop-up museum over democratie tentoongesteld in Nowy Fort in Warschau. We trapten af met een feestelijke lanceringsevenement, en organiseerden workshops voor honderden middelbare scholieren over vrijheid en democratie.
Podcast lancering
Lancering Buiten de Muren met minister Sander Dekker
Foto: Harry Cock
De nieuwe podcast Buiten de Muren van Marjolein Knol lanceren we maandag 10 mei in samenwerking met de Balie met het indrukwekkende programma 'Stamgasten in de gevangenis'. We gaan met o.a. minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in gesprek over de vraag hoe we (ex-)gedetineerden begeleiden terug de maatschappij in. Aanvang: 20.00u, gratis live stream
Meerdere bekroningen
Man en de Maan valt dik in de prijzen
De podcast de Man en de Maan, gemaakt door Saar Slegers, won maar liefst twee prijzen: de Gouden Beitel, voor beste wetenschapsjournalistieke productie, en de titel Meesterverteller, voor beste verhalende podcast.
Expositie
How to Survive in Museum de Fundatie
In Van wie is de wereld? nemen negentwintig alumni en docenten van de HKU (kunstacademie Utrecht) stelling in een tentoonstelling over kunst en activisme naar aanleding van het werk van John Heartfield. Een van de werken die getoond wordt is ons How to Survive a Democracy Pop-up Museum, over de staat van de democratie anno nu en het leven in een Europese dictatuur een paar generaties geleden. Tijl Akkermans, een van de makers van How to Survive studeerde aan de HKU en werd geselecteerd om zijn werk te tonen.
Soundtrack
The Man and the Moon
Bram Jacques Bernard maakte de prachtige muziek bij de succesvolle podcast De Man en de Maan, een soundtrack vol synths die je makkelijk meevoert van Nederland naar China naar de achterkant van de maan. De aftitelingstrack is nu ook uitgebracht als single. Luister hem op Spotify bijvoorbeeld.
6 t/m 9 december Maastricht
Hoe overleven we de democratie in Maastricht
Hoe overleven we de democratie? Of beter gezegd: hoe overleeft de democratie ons? Dertig jaar na de val van de laatste dictaturen van Europa presenteren het Iron Curtain Project & Studio Europa tijdens de Maastricht Europe Days op de Markt het How to Survive a Democracy pop-up museum.
mini-festival in De Balie
The Fall of the Wall
Natúúrlijk is er reden voor feest: 9 november is het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en daarmee het einde van het IJzeren Gordijn markeerde. Vier dit groots met ons tijdens het Fall of the Wall Minifestival in de Balie in Amsterdam! Na het feest staat ook de onvermijdelijke kater op het programma. The morning after buigen we ons over de stand van de democratie in Europa.
Debat over 'De Waarheid' in een gepolariseerd landschap
Het Grote Poolse Media Debat in Warschau
Precies vijftig jaar nadat Poolse studenten een protestmars hielden tegen het communistisch regime vanwege censuur – een ongekende actie in die tijd – openen we in NOWY TEATR in Warschau ons nieuwe WHAT IF!? Pop-up Museum over het revolutionaire jaar 1968. Ter gelegenheid van de opening van het pop-up museum organiseren we het Grote Poolse Media Debat. En dat is hard nodig.
I'm So Angry! (I Made a Sign) pop-up museum
I'm So Angry! in Tokyo
Op verzoek van het Shibaura House hebben de makers van het Iron Curtain Project vertelt over hun werkwijze en de manier waarop zij nieuwe mediavormen en journalistiek gebruiken in hun projecten. Als ontwerper en creatief leider van het project heeft Tijl Akkermans samen met journalisten van Bureau Boven (Emmie Kollau, Catrien Spijkerman en Adinda Akkermans) verteld over de alternatieve journalistieke vormen die zij gebruiken. Ter illustratie van deze werkwijze was het I’m So Angry! (I Made a Sign) pop-up museum een week lang te zien in de expositieruimte van het Shibaura House met afsluitend een feestelijke Make Your Sign Party.
POP-UP MUSEUM IN BUCHAREST
Vijf dagen zwijgen
Op 8 juni opende in Green Hours Garden te Boekarest het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum, een rondreizende expositie met persoonlijke verhalen van deelnemers aan revoluties en revoltes in Europa. Aanvullend op de tentoonstelling voerde de Roemeens-Nederlandse kunstenaar Ioana Tudor haar performance Greva Tacerii ('Stilteprotest') op: vijf dagen lang stond zij midden in het drukke centrum van Boekarest in stiltestaking. Net zoals haar vader deed in 1990.
Pop-up museum in Tallinn, Estland
POP-UP MUSEUM IN MUSEUM OF OCCUPATIONS
Op 23 februari 2017 is het pop-up museum geopend met een speciaal programma. Kunstenaar Sandra Kosorotova voerde haar performance 'Fashion activism as a reaction to hyper consumerism' uit, professor aan de gerenomeeerde kunstacademie van Tallinn Ivar Sakk sprak over protestposterdesign in de jaren net voor de onafhankelijkheid van Estland, een periode van ongekende vrijheid en mogelijkheden. Schrijvers Kaija Kängsepp en Sandra Jõgeva droegen speciaal geschreven teksten voor met als thema 'De boze man of vrouw'.
WE ARE DATA - Mirror Room
Art of Impact maakt mooie film over de WE ARE DATA Mirror Room
Het tijdelijke fonds The Art of Impact heet WE ARE DATA gekozen als een van de voorbeeld projecten waarvan een promofilm is gemaakt.
Het filmpje is erg de moeite waard om te bekijken.
Opening in Boedapest
De opening I’m So Angry Pop-up Museum groot succes
De opening van het I’m So Angry Pop-up Museum was een groot succes. Zestig jaar na de Hongaarse Revolutie openden we in de straten van Budapest en in samenwerking met de geweldige mensen van bar/cultureel centrum Szimpla en onze fantastische stagiair/top-ijhockyer Boldizar onze protest tentoonstelling.
Mirror Room hit OP LOWLANDS
54% van de bezoekers tijdens Lowlands deelde persoonlijk profiel
Na 3 succesvolle dagen op Lowlands Festival kunnen we de balans opmaken van de mensen die de WE ARE DATA - Mirror Room hebben bezocht. De meest gehoorde kreet, al is dit niet gemeten, van bezoekers die naar buiten kwamen was: ‘Wow, wat gaaf, dat was het wachten meer dan waard!'.
Opening
WE ARE DATA op FabCity
In aanwezigheid van ruim 100 gasten is op vrijdag 13 mei j.l. met veel enthousiasme de We Are Data - Mirror Room gelanceerd op het FabCity terrein in Amsterdam. Vanaf nu is de installatie ook te bezoeken door publiek.