Pop-up museum + workshops
HOW TO SURVIVE A DEMOCRACY
Nog geen twee generaties geleden leefde een groot deel van de Europeanen in een dictatuur, bijvoorbeeld in Spanje, Portugal, Tsjechië, Roemenië, Polen en de Baltische staten. Pas in 1991 verdwenen de laatste autoritaire regimes van Europa - op die van Wit-Rusland na. Hoe kort geleden ook, lijken we inmiddels vaak vergeten hoe bijzonder het is dat we elke paar jaar onze leiders mogen kiezen. De ooit hard bevochten vrijheid staat opeens overal weer onder druk. In sommige landen wordt de rechtsstaat in hard tempo afgebroken; extreem-rechts rukt op; het wantrouwen in politici is groot en zelfs het vertrouwen in het systeem an sich neemt af. Hoe overleven we de democratie? Of moeten we vragen: hoe overleeft de democratie ons?
In het How to Survive a Democracy Pop-up Museum vind je het Democratielaboratorium. In een aantal vrolijke - maar toch ook serieuze - games en installaties onderzoeken we samen met bezoekers hoe de democratie bedreigd wordt en wat voor hen zelf belangrijk is. Ook is er aandacht voor het recente dictatoriale verleden van Europa. In een serie persoonlijke videoportretten vertellen Europeanen over hun overlevingsstrategie voor in een dictatuur. Ook kun je ontdekken hoe het dictators lukt om vaak zo ongelooflijk lang aan de macht te blijven en wie de langst zittende dictator van dit moment is.
Het How to Survive a Democracy pop-up Museum is een initiatief van Stichting Autres Directions, geproduceerd door Aldus’ producties en mede mogelijk gemaakt door Studio Europa, Act for Liberty en het European Fund for Citizens.
Pop-up museum op jouw evenement?!
Het How to survive a democracy pop-up museum reist rond door Europa. Wil je de expositie tonen op jouw evenement of locatie? Dat kan! De installatie past in zeer verschillende ruimtes, omdat hij in grote en kleinere opstelling opgebouwd kan worden. Hij is bijvoorbeeld zeer geschikt om te tonen tijdens festivals of voor langere tijd in semi-openbare ruimtes. De games en video’s zijn interessant voor een zeer breed publiek met een leeftijd van 12 tot 100 jaar. Omdat de tentoonstelling discussie uitlokt bieden we ook een verdiepingsprogramma aan van workshops en lesprogramma’s. Interesse? Neem contact met ons op voor beschikbaarheid en kosten: info@ironcurtainproject.eu